Bakkenschouw

Bakkenschouw bij Sjaak Kleinloog.

Sjaak scoort al jaren hoge ogen bij zowel de verenigingskeuring als de districtskeuring. Een goede rede om eens bij hem thuis te gaan kijken hoe hij dat doet. En 14 leden van de vereniging maakten daarvan graag gebruik. We werden gastvrij ontvangen met koffie, koek en veel uitleg.

Sjaak heeft een in de muur ingebouwde bak van 165 x 40 x 40. Vanuit de achterliggende bijkeuken onderhoudt hij de bak. En dat is niet eenvoudig. In feite moet hij daarbij continu spiegelbeeldig denken. Maar dat zie je niet. De inrichting ziet er perfect uit. Wekelijks meet Sjaak de waterwaarden. Sjaak volgt nauwgezet de Redfield ratio. Bovendien voegt Sjaak wekelijks 30 ml plantenvoeding toe. Voeg daarbij een CO2 bemesting en je hebt het recept voor een aquarium waarin de planten voluit groeien. Om die planten te laten groeien branden er 4 TL-8 lampen boven de bak. 2x kleur 830 en 2x kleur 827.

Wat betreft de levende have is Sjaak behalve om zijn planten, algemeen bekend om zijn garnalen. Ondanks dat hij regelmatig garnalen oogst, moeten er in zijn bak wel duizend leven. Overigens een leuk gezicht. Ze delen een rustplaats op een bed van Micranthemum met de Corydoras sterbai, die hoewel veel groter, geen poging doet de garnalen op te eten. Daarnaast zie Microgeophagus ramirezi, kardinaaltetra’s, kegelvlekbarbelen en 2 soorten bijlzalmen, die toch samen één school vormen.