linkerblkboven 
 De geschiedenis van de vereniging

 

 In februari 1978 werd in Rijen aquariumvereniging “De Siervis” door enkele enthousiaste aquariumliefhebbers opgericht. De vereniging sloot zich aan bij de Nederlandse Bond Aqua Terra (NBAT) en stelde zich het uitdragen van de aquariumhobby tot doel. Eenmaal per maand kwamen de leden bij elkaar in gemeenschapshuis “De Boemerang”, en vulden de avond met discussies en dialezingen. De vereniging verwierf leden uit Rijen en de omliggende dorpen Dongen, Oosterhout, Gilze, Raamsdonksveer enz. Aanvankelijk groeide de vereniging uit tot ca. 50 leden. De leden ontvingen naast het eigen “Siervisblad” ook het maandblad “Het Aquarium” van de NBAT.

 

 Na een aantal jaren begon het ledental terug te lopen met een dieptepunt in 1988. Er werd besloten de standplaats van de vereniging te verhuizing van Rijen naar Oosterhout. Op 11 mei 1989 werd de eerste verenigingsavond gehouden in Oosterhout in buurthuis “De Bunthoef”. Een nieuw bestuur werd gekozen en ook een vaste verenigingsavond (iedere eerste donderdag van de maand). Het verenigingsblad werd in een nieuw jasje gestoken en voorzien van een blauwe omslag.

 

Dit blauwe boekje deed dienst tot 1998. De vereniging begon weer te groeien. Enkele malen werd nog van locatie gewisseld. In maart 1998 kreeg het verenigingsblad een facelift. De blauwe kaft werd vervangen door een full-color omslag. Ook aan de inhoud werd extra aandacht besteed.

 

Op 4 oktober 1999 verhuisde de vereniging naar de huidige locatie: de kinderboerderij aan de Veerseweg in Oosterhout. Met de stichting MEK werd overeengekomen dat “De Siervis” een aquarium zou plaatsen in de hoofdruimte. De vaste verenigingsavond werd verzet naar de eerste maandag van de maand.

 

In 2003 vierde de vereniging haar 25-jarig bestaan. Er werd landelijk bekendheid behaald met ‘De langste bak van Brabant. Dit aquarium behaalde de lengte van 16 meter. De tentoonstelling duurde 3 maanden en was een groot succes.

aquarium145
 Inmiddels hebben we in 2008 ook onze 30-jarig jubileum mogen vieren met een dertigtal kleine aquaria en een zelf vervaardigd houten aquarium van 2.40 m. lang en 1 m. breed. Dit onder het motto van verantwoord en bewust omgaan met dieren in het aquarium. De grote bak werd daarom tentoongesteld met goudvissen als statement tegen de goudvissenkom en daarmee het bewustmaken van het publiek over de grootte die goudvissen kunnen bereiken en wat voor omgeving daarvoor nodig is. Daartegenover stonden dertig kleine fabrieksaquaria om zo te laten zien wat men wel verantwoordt in dergelijke aquaria kan huisvesten.

 

Tot slot is De Siervis de laatste jaren actief met het organiseren van een jaarlijkse beurs in januari. Zo hopen we een aantrekkelijke activiteit te bieden voor aquariumhouders in Oosterhout en omgeving. Al met al hebben we dus meer dan 30 ervaring met aquarium houden in georganiseerd verband en daar kunt u ook van profiteren.