
Uitnodiging
Eerstvolgende activiteit:
3 april 2023: Inheemse amfibieën en Reptielen.
door Dhr. Leo Brand
Amfibieën
Hoewel amfibieën door de meeste mensen nauwelijks worden opgemerkt spelen ze in de dierenwereld toch een zeer belangrijke rol. Het blijkt zelfs dat de invloed van amfibieën vaak zeer gunstig is voor de mens. Het feit dat de meeste amfibieën insecten en hun larven als prooidier vangen en eten is voor de mens al zeer voordelig. Niet op de laatste plaats omdat zij de mens op die manier afhelpen van een ongekend groot aantal vervelende zaken zoals beten, prikken en andere vervelende, maar soms ook giftige, aandoeningen. In sommige landen op de wereld dienen amfibieën de mens zelfs tot voedselbron, vooral in Aziatische landen. Denk hierbij ook aan de kikkerbilletjes die niet alleen in Aziatische landen maar ook in verschillende Europese landen als lekkernij op het menu staan.
In eigen tuin zijn het echter zeer nuttige dieren omdat zij graag slakken en vervelende insecten voor ons opeten. En het gekwaak van kikkers in je eigen tuinvijver is natuurlijk ook altijd een leuk gehoor.
In Nederland komen zestien soorten amfibieën voor.
Reptielen
Reptielen zijn gewervelde dieren en koudbloedig. Dit wil echter niet zeggen dat deze dieren geen of koud bloed hebben. Eigenlijk is de uitdrukking koudbloedig verkeerd en zou beter geformuleerd kunnen worden als: reptielen (maar dit geldt ook voor amfibieën) zijn dieren met een niet constante lichaamstemperatuur. Ze kunnen niet zelf, zoals bijvoorbeeld de zoogdieren, voor een constante lichaamstemperatuur zorgen maar zijn afhankelijk van de temperatuur van hun omgeving. Om actief te zijn of om te kunnen jagen zullen zij zichzelf daarom moeten opwarmen. Dit doen ze meestal door lekker in het zonnetje te gaan liggen totdat de gewenste temperatuur bereikt is. Bij slecht weer, te lage temperaturen of bij regen zal je daarom vrijwel nooit reptielen op je wandeling tegenkomen. Mede door deze omstandigheden is deze diersoort in Nederland niet erg rijk vertegenwoordigd.
In Nederland komen zeven soorten reptielen voor.
Deze lezing geeft een uitgebreid beeld over alle in Nederland voorkomende amfibieën en reptielen. Waar ze leven, hun biotoop en waarvan zij leven.
Datum: 3 april 2023.
Tijd: 20.00 uur.
Plaats: MEK
Veerseweg 100
Oosterhout
=======================================================================
1 mei 2023: Lezing Zeewater en Zeewater
door Peter Oranje
“Zeewater en Zeewater” is een nieuwe lezing waar we in een avondvullende PowerPoint presentatie, bestaande uit meer dan 100 foto’s een beeld gaan creëren van de verschillen tussen de natuur en het aquarium.
We zullen tijdens deze reis door de zeewater aquaristiek ingaan op de watersamenstelling, filter en circulatietechnieken, verlichting, sporenelementen, verschillende groepen lageredieren, wieren, vissen en uiteraard het biologisch evenwicht.
Tijdens deze avond, welke met muziek wordt omlijst zullen uiteraard nog veel meer aspecten van het zeewater worden besproken.
Kortom de avond staat in het teken van de vergelijkingen tussen de natuur, het zeewater en zoetwater aquarium.
Uiteraard is er ook ruimte voor vragen en discussie.
===========================================================================
5 juni 2023: Bezoek Aquazoo-Leerdam
verdere informatie volgt