Uitnodiging

 

Eerstvolgende activiteit:

 

5 december 2022: Lezing en demonstratie van aquascaping.

Wat is aquascaping?  We vonden de volgende omschrijving op internet: “Aquascapen is ontstaan door het werk van Takashi Amano. De wijze waarop hij zijn aquarium inrichtte noemde hij een “Nature Aquarium”. Zijn werk is geïnspireerd op impressies uit de natuur, waarbij natuurlijke decoratiematerialen zoals hout en stenen een sfeer uitademen van een natuurlijke omgeving. In het aquarium probeerde hij dezelfde sfeer van bijvoorbeeld een regenwoud, rivierbedding, jungle etc. die hij had bezocht, na te bootsen in zijn aquarium.”

Hoe je dat dan kunt doen komt Indy de Jong bij ons uitleggen en demonstreren. Daarbij geeft hij ons de gelegenheid om het zelf ook eens te proberen. 

Datum: 2 december 2022.
Tijd: 20.00 uur.
Plaats: MEK
Veerseweg 100
Oosterhout

======================================================================================================

  • 2/9  januari 2023: Aquarium-quiz en  doe-avond

    Op 2 of 9 januari om 20.00 uur zal de eerste verenigingsavond van 2023 worden gehouden. We gaan een combinatieavond maken van een aquarium-quiz en een doe-avond over energiekosten van een aquarium.

    Voor de pauze is er de quiz. Het gaat niet om uw kennis, maar om de entourage van de vragen. Mark en Rinaldo zullen deze weer presenteren met mooie beelden van natuur en aquaria.

    Na de pauze presenteert Mark een doe avond over energiegebruik van een aquarium. Hij presenteert methoden om dat te meten en we bespreken methoden om het energiegebruik van onze aquaria te beperken. En dat is zeker een actueel onderwerp.  • 6 februari 2023: Jaarlijkse ledenvergadering

  • 6 maart 2023: Verenigingsavond

======================================================================================================

3 april 2023: Inheemse amfibieën en Reptielen.
door Dhr. Leo Brand

Amfibieën

Hoewel amfibieën door de meeste mensen nauwelijks worden opgemerkt spelen ze in de dierenwereld toch een zeer belangrijke rol. Het blijkt zelfs dat de invloed van amfibieën vaak zeer gunstig is voor de mens. Het feit dat de meeste amfibieën insecten en hun larven als prooidier vangen en eten is voor de mens al zeer voordelig. Niet op de laatste plaats omdat zij de mens op die manier afhelpen van een ongekend groot aantal vervelende zaken zoals beten, prikken en andere vervelende, maar soms ook giftige, aandoeningen. In sommige landen op de wereld dienen amfibieën de mens zelfs tot voedselbron, vooral in Aziatische landen. Denk hierbij ook aan de kikkerbilletjes die niet alleen in Aziatische landen maar ook in verschillende Europese landen als lekkernij op het menu staan.

In eigen tuin zijn het echter zeer nuttige dieren omdat zij graag slakken en vervelende insecten voor ons opeten. En het gekwaak van kikkers in je eigen tuinvijver is natuurlijk ook altijd een leuk gehoor.

In Nederland komen zestien soorten amfibieën voor.

Reptielen                                                                                                                                   

Reptielen zijn gewervelde dieren en koudbloedig. Dit wil echter niet zeggen dat deze dieren geen of koud bloed hebben. Eigenlijk is de uitdrukking koudbloedig verkeerd en zou beter geformuleerd kunnen worden als: reptielen (maar dit geldt ook voor amfibieën) zijn dieren met een niet constante lichaamstemperatuur. Ze kunnen niet zelf, zoals bijvoorbeeld de zoogdieren, voor een constante lichaamstemperatuur zorgen maar zijn afhankelijk van de temperatuur van hun omgeving. Om actief te zijn of om te kunnen jagen zullen zij zichzelf daarom moeten opwarmen. Dit doen ze meestal door lekker in het zonnetje te gaan liggen totdat de gewenste temperatuur bereikt is. Bij slecht weer, te lage temperaturen of bij regen zal je daarom vrijwel nooit reptielen op je wandeling tegenkomen. Mede door deze omstandigheden is deze diersoort in Nederland niet erg rijk vertegenwoordigd.

In Nederland komen zeven soorten reptielen voor.

 

Deze lezing geeft een uitgebreid beeld over alle in Nederland voorkomende amfibieën en reptielen. Waar ze leven, hun biotoop en waarvan zij leven.

Datum: 3 april 2023.
Tijd: 20.00 uur.
Plaats: MEK
Veerseweg 100
Oosterhout